Kringle
Tilberedningstid:
Steketid:
2.5 timer
18-25 min
Antall posjoner
1 stor kringle
Om
Denne gjærdeigen er en god grunndeig som kan brukes til både kringle, boller eller kanelsnurrer.
Ingredienser
6 dl Melk
200g smør
200 g sukker
Litt Kardemomme
½ ts salt
1 pakke gjær
Ca 1 kg speltmel
Rosiner (valgfritt)
Flytende honning av mild type. eks akasie honning eller sommer honning.
Sån gjør du
Hvis du bruker rosiner er et godt tips å la de ligge noen minutter varmt vann. Da blir de ekstra myke og gode.
Smelt smøret, ha i melken. Når blandingen er fingervarm (37c•) helles
dette i en bakebolle.
Ha så i gjær, sukker, salt og kardemomme. Rør lett inn i
melkeblandingen. Spe så med mel (Ikke ta alt på en gang) til du får en
fin, myk og seig deig.
Hev til dobbelt størrelse eller ca 1,5 time.
Kjevle ut deigen til en lang leiv. Her kan du gjerne fylle med det du
liker, for.eks kanel/smør/honning/nøtter (Her er jeg litt raus med den flytende honningen). Trill sammen til en pølse, og
form den til en kringle. Legg den på stekebrett og etterhev ca 45
min.
Pensle med egg, melk eller vann. Strø på hakkede mandler/nøtter og topp den med lit mer flytende honning.
Stekes på nederste rille i 18-25 min på 200-225 c•
Lager du kanelsnurrer stekes de på midterste rille i 8-10 min.
Håper det smaker 😋😋